Πότε ξεκινάμε και πόσο συχνά κάνουμε test pap;
6 μήνες μετά την έναρξη της σεξουαλικής μας ζωής και κάθε χρόνο μέχρι τα 65 έτη, εκτός αν το ίδιο το pap ζητήσει επανάληψη νωρίτερα.
Είναι απαραίτητη η κολποσκόπηση;
ΝΑΙ Η κολποσκόπηση (η εξέταση δηλαδή του τραχήλου σε μεγέθυνση μετά την χρώση του με ειδικά φάρμακα) είναι συμπληρωματική στο test pap και μας βοηθά να εντοπίσουμε τις δυσπλασίες τραχήλου που διέφυγαν από αυτό.
Να κάνω το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου; Είναι επικίνδυνο;
ΝΑΙ πρέπει όλα τα νέα κορίτσια και οι γυναίκες μέχρι 45 ετών να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο σώζει ζωές. Δεν έχει παρενέργειες.
Μαστογραφία πότε κάνω;
Στα 35 έτη κάνουμε την 1η μαστογραφία. Είναι η μαστογραφία αναφοράς. Αν υπάρχει ιστορικό Ca- μαστού στην οικογένεια στα 33 έτη ή ακόμη νωρίτερα. Μετά τα 40 έτη κάθε χρόνο. Καλό είναι η μαστογραφία να συνοδεύεται και από υπέρηχο μαστών και ψηλάφηση. Κάθε γυναίκα πρέπει να αυτοεξετάζεται τακτικά μετά την περίοδο της.
Πως μπορώ να αντιμετωπίσω την ξηρότητα του κόλπου στην εμμηνόπαυση;
Η τεχνολογική ανάπτυξη της εποχής μας έχει τη λύση. Υπάρχουν ειδικά Laser για την αναζωογόνηση και ενυδάτωση του κόλπου που πραγματικά διατηρούν την σεξουαλική ζωή και αντιμετωπίζουν και την ακράτεια ούρων, χωρίς ορμόνες.
Είμαι έγκυος πότε πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό μου;
Με το που μαθαίνουμε την ευχάριστη είδηση επικοινωνούμε με τον γιατρό μας για να ξεκινήσουμε προγεννητικό έλεγχο και να πάρουμε τις βιταμίνες μας. Με ενδοκολπικό υπέρηχο βεβαιώνεται η ενδομήτριος κύηση. Στη συνέχεια οι επισκέψεις στο γιατρό είναι περίπου κάθε μήνα σε μια ομαλά εξελισσόμενη κύηση. Υπάρχουν 3 υπερηχογραφικές εξετάσεις που είναι αναντικατάστατες η αυχενική διαφάνεια στις 12 – 13 εβδομάδα, το β΄ επιπέδου στις 21- 23 εβδομάδες και το doppler κυήσεως στις 30-32 εβδομάδες.
Επιτρέπεται η γυμναστική στην εγκυμοσύνη;
Αν δεν υπάρχει μαιευτικός λόγος που να μας επιβάλλει να είμαστε ξαπλωμένες κι χαλαρές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μας, η γυμναστική είναι πολύτιμος βοηθός στην ομαλή έκβαση της κύησης και τον ευκολότερο τοκετό. Η άσκηση στην εγκυμοσύνη πρέπει να επιβλέπεται από έμπειρο και πιστοποιημένο γυμναστή. Προτιμάμε την τακτική ήπια άσκηση, η οποία αυξάνει την ενέργειά μας, μειώνει το άγχος, μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα με τις αλλαγές του σώματός μας. Η άσκηση βοηθά στο να μειωθούν η ναυτία , οι κράμπες, τα πρηξίματα, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες στα πόδια, η δυσκοιλιότητα, οι πόνοι στην πλάτη , η αυπνία. Δυναμώνουν οι μυς και βοηθά και στο να επανέλθει το σώμα μετά την γέννα. Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη , τις απότομες κινήσεις ,τα σπορ που υπάρχει κίνδυνος να πέσουμε και φυσικά δεν υπερβάλλουμε. Συνιστάται να ξεκουραζόμαστε μια ώρα για κάθε ώρα άθλησης.
Τι είναι η αισθητική γυναικολογία;
Ο χρόνος που περνά, οι φυσιολογικοί τοκετοί, η σκληρή δουλειά -ειδικά όταν σηκώνουμε βάρη, η αυξομείωση του βάρους μας, διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, μπορούν και προκαλούν ανεπιθύμητες και επώδυνες αλλαγές στα γεννητικά μας όργανα. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την σωματική μας υγεία, την άνεσή μας, τη σεξουαλική λειτουργία και τελικά την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής μας. Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτή την δυσάρεστη και ντροπιαστική καμιά φορά εικόνα, χωρίς να ξέρουν πως μπορούμε να τη διορθώσουμε. Η ανάκτηση της θηλυκότητας , της ομορφιάς, της σεξουαλικής ευχαρίστησης είναι έργο της αισθητικής γυναικολογίας!