Οικογενειακός Προγραμματισμός

Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί, με την σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση, να έχει τον έλεγχο του αριθμού των παιδιών που θα αποκτήσει καθώς και την χρονική περίοδο της ζωής της  που θα γίνει μητέρα.

Μετά από τον γυναικολογικό και ορμονολογικό έλεγχο της γυναίκας, παρακουλουθώντας τον κύκλο της, μπορούμε να δώσουμε συμβουλές και  και να υποδείξουμε τις γόνιμες μέρες. Ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό της ιστορικό, συστείνουμε μεθόδους αντισύλληψης για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Ο πιο εύκολος, ασφαλής, οικονομικός και διαδεδομένος τρόπος αντισύλληψης είναι το ανδρικό προφυλακτικό. Μεγάλο του πλεονέκτημα επίσης είναι το γεγονός ότι προστατεύει και από φλεγμονές και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Άλλοι μέθοδοι φραγμού είναι το γυναικείο προφυλακτικό ,το διάφραγμα που είναι πιο δύσκολα στην τοποθέτηση τους , ο σπόγγος και τα σπερματοκτόνα σε μορφή τζελ, αφρού και υπόθετου τα οποία δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.  Οι μέθοδοι αυτοί δεν είναι διαδεδομένοι στην πατρίδα μας.

Υπάρχουν πολλών ειδών αντισυλληπτικά δισκία, άλλα με σταθερή δόση οιστρογόνου και προγεστερόνης σε κάθε χαπάκι, άλλα με χαμηλή  σταθερή δόση, έτερα με διαφορετική σύσταση σε κάθε χαπάκι ώστε να μιμούνται τον γυναικείο κύκλο, κάποια άλλα έχουν μόνο προγεστερόνη. Πάντα εξατομικεύουμε το αντισυλληπτικό που θα χορηγήσουμε. Λαμβάνουμε ένα χαπάκι κάθε βράδυ περίπου την ίδια ώρα, συνήθως για 21 μέρες , στη συνέχεια διακόπτουμε για 1 εβδομάδα (τότε έρχεται και η περίοδος) και ξαναξεκινάμε το επόμενο κουτί.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε και στην Ελλάδα το αντισυλληπτικό δαχτυλίδι,  που είναι εύκολο στην τοποθέτησή του από την ίδια την γυναίκα την 1η μέρα περιόδου μέσα στον κόλπο και αφαιρείται πάλι από την ίδια την 21η μέρα. Δεν δημιουργεί ενόχληση ούτε στην γυναίκα ούτε στον ερωτικό της σύντροφο, είναι το ίδιο αποτελεσματικό με τα χαπάκια, έχει τοπική δράση στην πύελο και έτσι δεν έχει τους περιορισμούς των δισκίων που οι ορμόνες κυκλοφορούν σε όλο το σώμα και τέλος δεν υπάρχει το άγχος μην ξεχάσουμε κάποιο χαπάκι..

Η τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος -σπιράλ- είναι μια ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης που τη συνιστώ στις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, δηλαδή έχουν αποκτήσει τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που τελείται εύκολα στο ιατρείο, συνήθως στα τελειώματα της περίοδου. Κυκλοφορούν στην πατρίδα μας σπιράλ 3ετίας και 5ετίας,  (πρέπει να αλλαχθούν σε 3 και 5 χρόνια αντίστοιχα) χαλκού και προγεστερόνης . Συζητάμε το ιστορικό και τις ανάγκες μας και αποφασίζουμε .

Ο πιο σίγουρος και μόνιμος τρόπος αντισύλληψης είναι η απολίνωση  ( δέσιμο δηλαδή) των σαλπίγγων, γνωστό και ως στείρωση. Σε περίπτωση τοκετού δια καισαρικής τομής ,γίνεται εύκολα στη διάρκει της καισαρικής. Όταν η γυναίκα έχει γεννήσει φυσιολογικά, μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά σε δεύτερο χρόνο.

Φυσικοί τρόποι αντισύλληψης είναι: Ο θηλασμός, όταν η γυναίκα θηλάζει αποκλειστικά, για ένα διάστημα που δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε πόσο, δεν κάνει ωορρηξία , δεν έχει περίοδο και δεν μένει έγκυος. Η διακεκομμένη συνουσία κατά την οποία πρέπει να έχει πολύ καλό έλεγχο της εκσπερμάτισης ο ερωτικός σύντροφος. Η μέθοδος ρυθμού που αποφεύγουμε την επαφή στις γόνιμες μέρες ή χρησιμοποιούμε τότε μόνο κάποια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο. Το ποσοστό αποτυχίας αυτών των μεθόδων είναι μεγάλο!

Επείγουσα αντισύλληψη ή χάπι της επόμενης μέρας. Είναι ορμόνη σε υψηλή δόση που εμποδίζει την ωορρηξία και την εγκατάσταση του γονιμοποιημένου ωαρίου κάνοντας εχθρικό το περιβάλλον της μήτρας. Πρέπει να ληφθεί μέχρι 5 μέρες μετά την επίφοβη επαφή. Δεν αντικαθιστούμε τις άλλες μεθόδους με το χάπι της επόμενης μέρας γιατί είναι επιβλαβής για το σώμα η συχνή λήψη του. Επίσης δεν είναι εκτρωτικό χάπι , αν είστε ήδη έγκυος δεν βοηθά.

Η τοποθέτηση σπιράλ επίσης από τον γιατρό μας μετά την ατυχή επαφή συγκαταλέγεται στην επείγουσα αντισύλληψη.