Προγεννητικός Έλεγχος

Ήρθε η ώρα, πήραμε την απόφαση να γίνουμε γονείς!!

Για να έχουμε μια ομαλή εγκυμοσύνη και να φέρουμε στον κόσμο ένα υγιές μωρό πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις πριν και κατά την διάρκεια της κύησης, δηλαδή Προγεννητικό Έλεγχο.

Ο Προγεννητικός Έλεγχος αποτελείται αρχικά από αιματολογικές εξετάσεις που ελέγχουν την καλή υγεία της μητέρας και επαναλαμβάνονται ανά διαστήματα στη διάρκεια της κύησης.

Στο βασικό έλεγχο που περιλαμβάνει: γενική αίματος, ομάδα & Rh, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης,  έλεγχο του ήπατος, των νεφρών, του θυροειδούς, ηπατίτιδες, HIV, αντισώματα για ασθένειες που αν νοσήσει η μαμά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο, προστίθενται και πιο ειδικές εξετάσεις ανάλογα με το ατομικό, οικογενειακό και μαιευτικό ιστορικό της γυναίκας.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανά τακτά διαστήματα, ελέγχουμε υπερηχογραφικά το έμβρυο και υπάρχουν τρεις υπερηχογραφικές εξετάσεις που γίνονται σε συγκεκριμένες εβδομάδες της κύησης: η αυχενική διαφάνεια, το β΄ επιπέδου και το doppler, οι οποίες αποτελούν screening tests για χρωμοσωματικές και άλλες ανωμαλίες.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες χρειάζονται παραπάνω εξετάσεις όπως,  ο μη επεμβατικός: NIPT  και οι επεμβατικοί έλεγχοι: αμνιοπαρακέντηση και λήψη λάχνης, για την εξέταση του DNA  του εμβρύου.

Προσωπικά συστήνω στις εγκύους να  ελέγξουν και την καρδιά τους και σε περιπτώσεις θυρεοειδοπάθειας ή σακχάρου συνεργάζομαι και με ενδοκρινολόγο, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία της μέλλουσας μητέρας.

Τέλος τις τελευταίες εβδομάδες με καρδιοτοκογραφήματα παρακολουθούμε την καρδούλα του μωρού και την κινητικότητα της μήτρας, μέχρι να έρθει η πολυπόθητη μέρα.

΄Ολα αυτά, ίσως φαίνονται πολλά και αγχωτικά, όμως όλα τα ζευγάρια ανυπομονούν για τα προγραμματισμένα ραντεβού τους για να συναντηθούν με το μωράκι τους!!