Εφηβεία , το σώμα μας αλλάζει . Ξεκινά  η περίοδος. Συνήθως όλα εξελίσσονται ομαλά. Μερικές φορές όμως έρχεται νωρίτερα- στην παιδική ηλκία ή αργεί. Κάποιες άλλες ο κύκλος είναι ασταθής. Πιο σπάνια παρατηρούνται αιμορραγίες ή  η περίοδος δεν έρχεται για πολλούς μήνες. Τότε, αφού κάνουμε υπέρηχο, πρέπει να ελέξουμε και τις ορμόνες  για να τις ρυθμίσουμε .

Κλιμακτήριος.. Η λέξη που τρομάζει τις περισσότερες γυναίκες. Είναι η χρονική περίοδος της μετάβασης από την αναπαραγωγική, στη μη αναπαραγωγική περίοδο της ζωής. Η διάρκειά της κυμαίνεται από 1 έως 5 χρόνια και συντελούνται πολλές αλλαγές στο γυναικείο σώμα.’Οταν παρέλθει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς περίοδο τότε μπήκαμε στην εμμηνόπαυση.
  • Τα πρώτα συμπτώματα είναι διαταραχές του κύκλου της περιόδου. Αρχικά η περίοδος έρχεται πιο νωρίς και αργότερα καθυστερεί ενώ συχνά εμφανίζονται ανώμαλες κολπικές αιμορραγίες.Η κυριότερη αιτία των ανώμαλων κολπικών αιμορραγιών είναι η ανωοθυλακιορρηξία, η αδυναμία παραγωγής ωαρίου. Θα πρέπει όμως να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο κύησης, εξωμητρίου και αποβολής.Καλοήθεις παθήσεις όπως τα ινομυώματα, η αδενομύωση και οι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες.Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου και όγκοι ωοθηκών εμφανίζονται με αιμορραγίες.Φλεγμονές του γεννητικού συστήματος, τραυματισμοί, ξένα σώματα, διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, ακόμη και η ατροφία του κόλπου προκαλούν κολπικές αιμόρροιες.Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται διερεύνηση και αξιολόγηση από το γυναικολόγο για τη σωστή αντιμετώπιση των διαταραχών της περιόδου στην κλιμακτήριο.
  • Η πτώση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση έχει ως αποτέλεσμα και τη σταδιακή μείωση της ενυδάτωσης του κόλπου. Η ξηρότητα που δημιουργείται δυσχεραίνει την ερωτική επαφή και κάνει τόσο τον κόλπο, όσο και την ουροδόχο κύστη ευάλωτα στις λοιμώξεις. Οι γυναίκες  με πολλούς  τοκετούς ή που κάνουν χειρονακτική δουλειά και σηκώνουν βάρη συχνά παρουσιάζουν και προβλήματα ακράτειας ούρων. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η χρήση LASER , RF, PRP μας δίνει λύσεις για ό,τι δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής της γυναίκας.
  • Στην εμμηνόπαυση αρχίζει και η οστεοπενία και οστεοπόρωση. Παρακολουθούμε την οστική πυκνότητα και βοηθάμε στην διατήρησή της με ασβέστιο, βιταμίνη D3 και σωματική άσκηση.Προσθέτουμε ειδική φαρμακευτική αγωγή όταν χρειαστεί.
Είναι ωραίο να ωριμάζουμε όμορφα και υπάρχουν λύσεις, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.