Κολποσκόπηση

Το τεστ παπ, έχει ευτυχώς υιοθετηθεί από την σύχρονη γυναίκα ως μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η εξέλιξη της ιατρικής έχει προσθέσει και άλλα όπλα στην μάχη με τον καρκίνο. Ένα από αυτά είναι η κολποσκόπηση. Εύκολη , ανώδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο. Ειδικά υγρά -χρώσεις  αποκαλύπτουν αλλοιώσεις στον τράχηλο που δεν είναι ορατές με γυμνό οφθαλμό και μπορεί να διαφεύγουν και από το τεστ παπ. Οι δυσπλασίες του τραχήλου με τον τρόπο αυτό, ανιχνεύονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα .Η γυναίκα είναι πιο ασφαλής!

Κατά την γυναικολογική εξέταση γίνεται επισκόπηση – έλεγχος του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας για δερματίτιδες, εξανθήματα, κονδυλώματα, κύστεις, παθολογικές εκκρίσεις, σημεία φλεγμονής , πολύποδες. Με την μεγέθυνση που προσφέρει  το κολποσκόπιο και τις ειδικές χρώσεις, ο έλεγχος αυτός είναι πιο λεπτομερής.

Η κολποσκόπηση φανερώνει τις, δυστυχώς ασυμπτωματικές, δυσπλασίες του τραχήλου.Ο έμπειρος κολποσκόπος εκτιμά το μέγεθος και το βάθος της βλάβης και καθοδηγεί την γυναίκα στην αντιμετώπισή της. Συχνά χρείαζεται να γίνει βιοψία τραχήλου. Ακούγεται τρομακτικό αλλά είναι  εύκολο και ανώδυνο . Η βιοψία τραχήλου καθορίζει επακριβώς τη σοβαρότητα της δυσπλασίας . Με τη βοήθεια της ανοσοϊστοχημείας (ειδική επεξεργασία) μαθαίνουμε αν ο ιος είναι επιθετικός και την πιθανότητα της βλάβης αυτής να εξελιχθεί σε κακοήθεια.

Συγχρόνως το μικρό κομματάκι της βιοψίας που αφαιρείται, ουσιαστικά μικραίνει την έκταση της βλάβης. Τέλος το σώμα με τη διεργασία της επούλωσης του σημείου της βιοψίας μπορεί να βελτιώσει και την υπόλοιπη δυσπλασία.

Στα ιατρεία μου διαθέτουμε CO2 LASER τελευταίας τεχνολογίας. Με την βοήθειά του, αφού έχουν ληφθεί πρώτα βιοψιές για τον ακριβή καθορισμό του μεγέθους της αλλοίωσης, θεραπεύονται ελαφρίες δυσπλασίες τραχήλου και κόλπου καθώς και τα κονδυλώματα. Είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των κολδυλωμάτων χωρίς να αφήνει σημάδια.

HPV, ο ιος των κονδυλωμάτων, όπως είναι γνωστός.Ο ιος αυτός εκτός απο τα ενοχλητικά κονδυλώματα προκαλεί και δυσπλασίες τραχήλου μήτρας. Οι δυσπλασίες αυτές ανάλογα με την σοβαρότητά τους βαθμολογούνται σε :

  • CIN I : ελαφριά
  • CIN II : μέτρια ( τείνει να καταργηθεί το στάδιο αυτό)
  • CIN III : σοβαρή
  • IN SITU :  προκαρκινική
  • Ca τραχήλου :  καρκίνος

Είναι σημαντικό να διαγνώσουμε  έγκαιρα τις δυσπλασίες τραχήλου και να τις θεραπεύσουμε , ώστε να μην φτάσουν σε σοβαρό βαθμό και καρκίνο.Έχουμε τον τρόπο και μπορούμε να εξαλήψουμε τον καρκίνο του τραχήλου. Αρκεί η επίσκεψη στον γυναικολόγο μας και ο τακτικός έλεγχος!

‘Οταν διαγνώσουμε σε μια γυναίκα:

δυσπλασία τραχήλου CIN II και μεγαλύτερη , με υψηλού κινδύνου στέλεχος  για κακοήθεια-HR ,

CIN I που επιμένει σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας , γυναίκες με χαμηλό ανοσοποιητκό σύστημα, σε  γυναίκες με ελλειπή παρακολούθηση

προκειμένου να αποφύγουμε την εξέλιξη της βλάβης σε καρκίνο, την αφαιρούμε. Με αγκύλη διαθερμίας LΟΟP ή LASER γίνεται εκτομή της αλλοίωσης ολόκληρης και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Ο τράχηλος σε 30-40 μέρες αναπλάθεται πλήρως, υγιής πιά. Ο ιος όμως παραμένει στο σώμα και μπορεί να ξανακάνει βλάβη. Συνεχίζουμε να προσέχουμε και να ελέγχουμε.

Ο σκληρυντικός λειχήνας είναι μια πάθηση βασανιστική για την γυναίκα με έντονο κνησμό και δυσπαρεύνεια .

Η αντιμετώπισή του μέχρι πρότινος περιοριζόταν στη χρήση κρέμας κορτιζόνης και ανοσοκατασταλτικών, θεραπείες βραχείας δράσης με συχνές υποτροπές.

Σήμερα με το fractional laser και τα PRP – αιμοπετάλια  που απομονώνουμε από μια μικρή ποσότητα αίματος της ασθενούς (όπως όταν κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις)- που εφαρμόζουμε στο ιατρείο δίνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα λύση στο πρόβλημα αυτό. Συνήθως χρειάζονται 2-3 θεραπείες με PRP με μεσοδιάστημα τριων εβδομάδων και το αποτέλεσμα διαρκεί ένα έτος βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής της γυναίκας!

Συχνά οι γυναίκες , ιδίως στην κλιμακτήριο,  αντιμετωπίζουν μηνο-μητρορραγίες δηλαδή πολύ αίμα στην περίοδο ή/και ανάμεσα στις περιόδους. Ο αιματοκρίτης πέφτει και οι αποθήκες σιδήρου αδειάζουν.Χρειάζεται τότε να πάρουμε και δείγμα από το εσωτερικό της μήτρας , το ενδομήτριο, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους και να αποκλείσουμε προκαρκινικές αλλοιώσεις . Με την πιπέλ ενδομητρίου λαμβάνουμε υλικό από το εσωτερικό της μήτρας στο ιατρείο και το στέλνουμε για ιστολογική χωρίς να χρειάζεται η μετάβαση στο μαιευτήριο και νάρκωση .