Οι εννέα μήνες αναμονής τελειώνουν  και πλησιάζει η πολυπόθητη ώρα που θα δούμε το μωράκι μας και θα το πάρουμε αγκαλιά. Η αγωνία της γυναίκας τώρα επικεντρώνεται στον τρόπο του τοκετού.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι επιθυμία σχεδόν όλων των εγκύων και τον υποστηρίζω με θέρμη.

Μετά την 37η εβδ. της κυήσεως, το μωρό θεωρείται τελειόμηνο και αναμένουμε την χαρμόσυνη μέρα. Ενδείξεις ότι ο τοκετός ξεκινά αποτελούν:

1. Η ρήξη του θυλακίου ΄΄σπάσαν τα νερά ΄΄, πολλές φορές η έγκυος νομίζει ότι κατουρήθηκε

2. Περιοδικοί πόνοι στη κοιλιά ή/και την μέση, που γίνονται όλο και πιο συχνοί και πιο έντονοι

3. Μικρή ποσότητα αίματος στο εσώρουχο ή το σκούπισμα

4. Σπάνια, διάρροια και εμετός

Δεν μας πιάνει πανικός, ενημερώνουμε την μαία ή/και τον γιατρό μας και ξεκινάμε για το μαιευτήριο. Έχουμε αρκετό χρόνο μια και ο τοκετός στην πρωτοτόκο διαρκεί περίπου 10-12 ώρες και στην πολυτόκο 6-8 ώρες. Η βαλίτσα με τα απαραίτητα πρέπει να είναι ήδη στο αυτοκίνητο, όταν μπαίνουμε στον μήνα μας.

Θερμός υποστηριχτής είμαι επίσης της επισκληριδίου αναισθησίας. Η επίτοκος χωρίς να πονά έχει καλύτερη επικοινωνία με το σώμα της, την μαία και τον γιατρό της. Ο μπαμπάς επίσης συμμετέχει καλύτερα όταν βλέπει την σύντροφό του ήρεμη και βιώνουμε όλοι μαζί τον τοκετό ως γιορτή!

Όταν η γυναίκα μένει σε άλλη πόλη μακριά από το μαιευτήριο, προτείνω πρόκληση τοκετού – με ραντεβού όπως λένε- για να αποφύγουμε το άγχος και την ταλαιπωρία της μετακίνησης εκείνη την ώρα. Η πρόκληση τοκετού σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την έκβαση της γέννας.