Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση

Το ορμονικό προφίλ της γυναίκας κατά μέσω όρο στην ηλικία των 48-50 αλλάζει!

Είναι η εποχή που από την αναπαραγωγική ηλικία εισέρχεται στην εμμηνόπαυση, όταν δηλαδή συμπληρωθούν 12 μήνες χωρίς εμμηνορρυσία. Οι ωοθήκες σταματούν πια να απελευθερώνουν ωάρια, δεν έρχεται πια περίοδος και δεν υπάρχει φόβος εγκυμοσύνης. Η φυσική αυτή βιολογική πορεία επέρχεται σταδιακά, καθώς η πτώση των ορμονών και τα συμπτώματα αρχίζουν μερικά χρόνια πριν, στην μεταβατική περίοδο της κλιμακτηρίου.

 Η στέρηση αυτή των ορμονών  αποδιοργανώνει το σώμα και προκαλεί:

·         Ακανόνιστες περιόδους: αρχικά η περίοδος μπορεί να έρχεται πιο συχνά και μετά αραιώνει. Μπορεί να παρατηρηθεί διαφορά και στην ποσότητα του αίματος. Σε περίπτωση μητρορραγιών χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.

·         Εξάψεις- φουντώματα: απότομο αίσθημα θερμότητας στο πρόσωπο και τον λαιμό αρχικά, με επέκταση και σε όλο το σώμα. Ακολουθούν εφίδρωση και ρίγη – κρυάδες.

·         Νυχτερινές εφιδρώσεις που διαταράσσουν τον ύπνο

·         Αυπνία

·         Διαταραχές στην διάθεση, μελαγχολία και άγχος

·         Μείωση της συγκέντρωσης και της μνήμης

·         Μείωση της libido, κολπική ξηρότητα, πόνο στην σεξουαλική επαφή

·         Ακράτεια ούρων, συχνουρία

·         Αφυδατώνεται το δέρμα, λεπταίνουν τα μαλλιά, σπάνε τα νύχια

·         Αύξηση βάρους, φούσκωμα, πρήξιμο, αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς

·         Μείωση της οστικής πυκνότητας , οστεοπόρωση και αύξηση του κινδύνου καταγμάτων

·         Ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών ασθενειών αυξάνεται επίσης

Όλα αυτά φαίνονται τρομακτικά αλλά τα περισσότερα υποχωρούν και μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να τα αντιμετωπίσουμε

  •  Η περίοδος δεν μας λείπει ιδιαίτερα. Ησυχάζουμε από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τα νευράκια, τις λιγούρες, τα πρηξίματα, τον πόνο στο στήθος, τις κράμπες, τους πονοκεφάλους,…και επιτέλους δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας και τις διακοπές μας λόγω περιόδου
  •  Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις μειώνονται και αραιώνουν σταδιακά και σπανίως συνεχίζονται πέρα από την 5ετία! Ντυνόμαστε με ρούχα σε layers που μπορούμε να αφαιρέσουμε εύκολα, έχουμε μαζί μας κρύο νερό, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο δωμάτιο. Δημιουργούμε ένα ατομικό ημερολόγιο με πράγματα που πυροδοτούν τις εξάψεις όπως καφεΐνη ,καυτερά, αλκοόλ, ζεστά ροφήματα, άγχος… και τα αποφεύγουμε
  • Υιοθετούμε υγιεινή διατροφή σε συνεργασία με τον διαιτολόγο μας ,ενδεικτικά  πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.   Πίνουμε άφθονο νερό, μειώνουμε αναψυκτικά, καφέδες και αλκοόλ. Σταματάμε το κάπνισμα.
  • Εντάσσουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας που βοηθά στην αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης   
  • Κοιμόμαστε επαρκώς σε ήρεμο περιβάλλον
  • Μένουμε σεξουαλικά ενεργές καθώς αυξάνεται η αιμάτωση της περιοχής με ευεργετικά αποτελέσματα. Οι ασκήσεις Kegel, κολπικές κρέμες, θεραπείες με  laser, prp, υαλουρονικο βοηθούν το ουρογεννητικό σύστημα.
  • Σε συνεννόηση με τον γιατρό μας χρησιμοποιούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας, το ατομικό και οικογενειακό μας ιατρικό ιστορικό, συμπληρώματα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοοιστρογόνα, συνθετικές ή βιομιμητικές ορμόνες και άλλη φαρμακευτική αγωγή να απαλύνουν ο,τι μας ταλαιπωρεί.
  • Συζητάμε με τις φίλες μας που βιώνουν τις ίδιες αλλαγές, μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και οργανώνουμε μαζί ένα πρόγραμμα αυτοφροντίδας. Είναι καιρός να πια να αναθεωρήσουμε και να δώσουμε χρόνο στις δικές μας ανάγκες.

Μετά το αρχικό σοκ, το σώμα βρίσκει την νέα του ισορροπία με την οποία θα πορευτεί τα υπόλοιπα 50 χρόνια. Ας μην μας πιάνει πανικός. Τίποτα δεν τελείωσε. Ένα νέο κεφάλαιο αρχίζει!

Η πτώση των ορμονών που σταδιακά συντελείται καθώς μεγαλώνουμε οδηγεί σε αφυδάτωση, λέπτυνση και ξηρότητα του κόλπου, με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα του. Αν αφήσουμε την περιοχή χωρίς αντιμετώπιση η σεξουαλική επαφή γίνεται δύσκολη και επώδυνη-δυσπαρεύνια. Αρχίζουν οι κολπίτιδες και οι ουρολοιμώξεις, συχνά παρατηρείται ακράτεια ούρων και εμφανίζεται αίσθημα καύσου και κνησμός. Η κλασική γυναικολογία αντιμετώπιζε τα προβλήματα αυτά με την χορήγηση ορμονών. Οι ορμόνες όμως έχουν παρενέργειες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ όλες τις γυναίκες-εξαρτάται από το ατομικό ιατρικό ιστορικό-και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πάντα.

Το Femilift CO2 laser είναι η πιο αποτελεσματική λύση.

Ανώδυνα,

Χωρίς αναισθητικό,

Στο ιατρείο, μια κεφαλή που μοιάζει με την κεφαλή του υπερήχου, περιστρέφεται 360 μοίρες σε όλο το μήκος του κόλπου, ζεσταίνει απαλά τον ιστό και ενεργοποιεί την δημιουργία νέου κολλαγόνου και ινών ελαστίνης. Συγχρόνως ομαλοποιεί την αιμάτωση της περιοχής, αυξάνεται η ενυδάτωση και η άμυνα του κόλπου έναντι των λοιμώξεων καθώς και η ευαισθησία των αισθητικών υποδοχέων. Με αυτό τον τρόπο ανακτάται η αντοχή και ελαστικότητα του κόλπου, η σεξουαλική επιθυμία καθώς επίσης υποστηρίζεται η ουροδόχος κύστη που έρχεται σε επαφή με το πρόσθιο κολπικό τοίχωμα.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά,

δεν έχει παρενέργειες και μπορούμε να ξαναγυρίσουμε κατευθείαν στις δραστηριότητές μας. Μπορεί να γίνει στο μεσημεριανό διάλειμμα!

Δεν βλέπουμε αίμα, δεν πονάμε μετά, δεν χρειάζεται παυσίπονο και αντιβίωση. Αποφεύγουμε μόνο την έντονη σωματική άσκηση και την σάουνα για 3 μέρες και την σεξουαλική επαφή για 5 μέρες.

‘Άμεσα, γρήγορα, κλινικά αποδεδειγμένα, αποτελεσματικά, χωρίς πόνο και downtime, από την πρώτη κιόλας συνεδρία αισθανόμαστε την διαφορά. Συνιστούμε 3 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 4-6 εβδομάδων η μια από την άλλη για καλύτερο αποτέλεσμα. Το μέγιστο του αποτελέσματος της θεραπείας επιτυγχάνεται σε 6 μήνες από την πρώτη συνεδρία, είναι ο χρόνος που χρειάζονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη να αναγεννηθούν, και διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Μετά επαναλαμβάνουμε την θεραπεία. Χωρίς χειρουργείο συγχρόνως αντιμετωπίζουμε την ακράτεια ούρων καθώς και  τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστεως και του κόλπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία ενδείκνυται και σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνο του στήθους και σε εκείνες που έχουν αφαιρέσει την μήτρα τους.

Σε συνδυασμό με το CO2 laser  το Platelet Rich Plasma με τις αναγεννητικές του ικανότητες ενισχύει το αποτέλεσμα. Λαμβάνουμε μικρή ποσότητα αίμα από την ασθενή σαν να πρόκειται να κάνει εξέταση αίματος, το φυγοκεντρούμε και διαχωρίζουμε και απομονώνουμε το πλάσμα με τα αιμοπετάλια PRP . Το υλικό αυτό είναι πλούσιο σε growth factors που ενεργοποιούν την αναγέννηση των ιστών και την θεραπεία της περιοχής  που εφαρμόζεται. Είναι ασφαλές, εύκολο και με εξαιρετικά αποτελέσματα που χρησιμοποιείται παντού στην σύγχρονη ιατρική από αθλητικές κακώσεις μέχρι και την απώλεια μαλλιών!

Από τις πιο ενοχλητικές και συχνές γυναικολογικές παθήσεις είναι η Κυστίτιδα. Αποτελεί φλεγμονή της ουροδόχου κύστης από το βακτήριο E.Coli συνήθως, που υπάρχει φυσιολογικά στο ορθό.

Μετά τη σεξουαλική επαφή, αν σκουπιζόμαστε λανθασμένα (πρέπει να σκουπιζόμαστε από μπρος προς τα πίσω), αν μείνουμε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό,… το κολοβακτηρίδιο ανεβαίνει στην ουροδόχο κύστη και αρχίζει η φλεγμονή.

Αρχικά νιώθουμε ένα ελαφρύ τσούξιμο ή πόνο σαν τσίμπημα στο τέλος της ούρησης. Στη συνέχεια μας πιάνει συχνοουρία και η ενόχληση χειροτερεύει. Νιώθουμε ένα βάρος στην περιοχή, ένα μπούκωμα. Νιώθουμε αδυναμία, μας ”κόβονται” τα πόδια. Συχνά μπορεί να δούμε και αίμα στο τέλος της ούρησης. Αν δεν λάβουμε αγωγή μπορεί να κάνουμε και πυρετό.

Δίνουμε αμέσως ούρα για καλλιέργεια και ξεκινάμε να πίνουμε πολύ – πολύ νερό, μια σόδα την ημέρα, παυσίπονο και σε συνεννόηση με το γιατρό μας αντιβίωση.

Ανακουφίζει η ξεκούραση και η ζέστη στην περιοχή.

Ευτυχώς με την έναρξη της αγωγής τα συμπτώματα βελτιώνονται αμέσως.

Στην εμμηνόπαυση, η πτώση των ορμονών οδηγεί σε ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος της γυναίκας και την κάνει πιο ευάλωτη σε ουρολοιμώξεις που συχνά υποτροπιάζουν – επαναλαμβάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντική για την θεραπεία τους  η ενυδάτωση του κόλπου και η αναζωογόνηση του επιθηλίου που επαναφέρουν την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και αυξάνουν την ανθεκτικότητα και άμυνα ενάντια στους παθογόνους μικροργανισμούς.

 

Συχνά ,ειδικά σε γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά περισσότερα από 2 παιδιά ή/και έχουν καταπονήσει πολύ το σώμα τους με σκληρή σωματική εργασία και σήκωμα βάρους, παρατηρείται χαλάρωση του κόλπου.
Υπάρχει λύση και είναι το CΟ2 laser. Με την τεχνολογία αυτή εύκολα και ανώδυνα στο ιατρείο μέσα σε 20-30 λεπτά αναζωογονείται, αναπλάθεται ο ιστός του κόλπου. Επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο σύσφιξη της περιοχής και υποστηρίζεται και η ουροδόχος κύστη που βρίσκεται ακριβώς από πάνω. Μια κυλινδρική κεφαλή εισέρχεται στον κόλπο περιστρεφεται 360° και κατά μήκος του κάνει μικροσκοπικα απαλά τσιμπίματα, ζεσταίνει την περιοχή και ενεργοποιεί την δημιουργία νέου κολλαγόνου, ελαστίνης, νέων αγγείων και αισθητικών υποδοχών.Αμέσως η γυναίκα αισθάνεται την διαφορά! Συνιστούμε 3 συνεδρίες, με ένα μήνα απόσταση η μία από την άλλη. Το μέγιστο αποτέλεσμα το νιώθουμε έξι μήνες μετά την πρώτη συνέδρια (είναι ο χρόνος που χρειάζεται να δημιουργηθεί η έλικα του κολλαγόνου).
      Μη επεμβατικη μέθοδος, χωρίς αναισθησία, χωρίς πόνο, χωρίς αντιβίωση και παυσίπονα μετά,  χωρίς παρενέργειες, αποτελεσματική και κλινικά αποδεδειγμένη, η αναζωογόνηση του κόλπου έχει από πολλά χρόνια στο εξωτερικό και πρόσφατα και στην πατρίδα μας, βοηθήσει πολλές γυναίκες να αντιμετωπίσουν την χαλάρωση του κόλπου χωρίς χειρουργείο!

  Συχνά, στην ώριμη συνήθως ηλικία της γυναίκας, παρατηρείται έντονος κνησμός στην περιοχή του αιδοίου, του περινέου και την περιπρωκτική περιοχή. Κνησμός επίμονος και ενοχλητικός που μπορεί να την ξυπνάει την νύχτα.
   Με την υποψία κολπίτιδας, η γυναίκα αρχικά κάνει πλύσεις, χρησιμοποιεί κρέμες που την είχαν βοηθήσει σε παρόμοια συμπτώματα στο παρελθόν και όταν πια αποτυγχάνεται η ύφεση των συμπτωμάτων αναζητά την βοήθεια του γυναικολόγου.

   Στο Σκληρυντικό Λειχήνα το δέρμα είναι λευκό, λεπτό με επηρμένες πλάκες και συχνά εκδορές λόγω του κνησμού.

  Τα αίτια της νόσου δεν είναι απόλυτα γνωστά, ενοχοποιούνται μεταβολικά νοσήματα, χρόνιες φλεγμονές, αυτοάνοσα νοσήματα, άγχος…

  Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη λήψη βιοψίας. Ο κίνδυνος κακοήθους εξαλλαγής είναι μικρός αλλά χρειάζεται παρακολούθηση της πορείας της νόσου.

   Η θεραπεία δεν είναι μόνιμη (υποτροπιάζει δηλαδή) και συνίσταται στην τοπική εφαρμογή κορτιζόνης, βιταμίνης Α, ρετινοειδών και ανοσοκατασταλτικών.

   Η σύγχρονη αντιμετώπιση με PRP ενέσεις αυτόλογων αιμοπεταλίων δίνει καλύτερα και μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα.
Αποτελείται από τρεις συνεδρίες και επανεξέταση στο έτος. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο και είναι καλά ανεκτή από την ασθενή. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Η ασθενής ανακουφίζεται από τα συμπτώματα, αλλά και από τη συνεχή ενασχόληση με την περιοχή καθώς δε χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί καθημερινά κρέμες.