Υστεροσκόπηση ετυμολογικά σημαίνει παρατηρώ – εξετάζω τη μήτρα.
Παλαιότερα, παθολογίες στο εσωτερικό της μήτρας ,πολύποδες π.χ., μπορούσαν να αφαιρεθούν μόνο με διαγνωστική απόξεση, μια μέθοδο ”τυφλή” που ο γυναικολόγος καθάριζε γύρω- γύρω το εσωτερικό της μήτρας προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την παθολογία, όχι πάντα με επιτυχία.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά υπό άμεση όραση.
Σε ένα πολύ λεπτό εργαλείο περίπου 3mm, έχουμε τοποθετήσει οπτικές ίνες, κάμερα, ψυχρό φωτισμό, έναν αυλό για να περάσει το μέσο διάτασης της μήτρας (φυσιολογικός ορός ή CO2) και έναν αυλό για να περάσουμε πολύ λεπτά εργαλεία ( ψαλιδάκι, λαβίδα, μικρά ηλεκτρόδια)
Συνήθως η διαδικασία της Υστεροσκόπησης πραγματοποιείται με καταστολή- μέθη για να είναι χαλαρή η ασθενής διά του κόλπου και του τραχήλου. Το υστεροσκόπιο εισέρχεται στο εσωτερικό της μήτρας, χωρίς τομές, και μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τον τραχηλικό σωλήνα, το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας, τα στόμια των σαλπίγγων και τη σύσταση του ενδομητρίου και να θεραπεύσουμε συμφύσεις, πολύποδες, υποβλεννογόνια ινομυώματα, διαφράγματα και να αφαιρέσουμε ένα IUD -σπιράλ που έσπασε.
Η Υστεροσκόπηση αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που αντιμετωπίζει ριζικά, προβλήματα στο εσωτερικό της μήτρας που μπορεί να προκαλούν αιμορραγίες ή υπογονιμότητα, χωρίς να ταλαιπωρηθεί η γυναίκα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές τα ευρήματα της Υστεροσκόπησης, δεν ανευρίσκονται με άλλα διαγνωστικά εργαλεία όπως ο υπέρηχος ή η υστεροσαλπιγγογραφία!
Ενδοσκοπική Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Αρκετές φορές κατά την διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης, διαπιστώνουμε ινομυώματα στην μήτρα.
Αποτελούν καλοήθεις μάζες – μπαλίτσες με μεγάλη ποικιλία στο μέγεθος, συνηθίζουμε να τα περιγράφουμε στο μέγεθος ως φρούτα: σαν βερίκοκο, σαν πορτοκάλι…Μπορούν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα της μήτρας, στο εσωτερικό της ή να συνδέονται με μίσχο μαζί της. Είναι δυνατό να υπάρχουν περισσότερα από ένα.
Τα ακριβή αίτια δημιουργίας τους δεν τα γνωρίζουμε ακόμη. Ξέρουμε ότι θρέφονται με τα οιστρογόνα γι’ αυτό και στην εγκυμοσύνη μεγαλώνουν, ενώ στην εμμηνόπαυση συρρικνώνονται. Διαπιστώνεται κληρονομική προδιάθεση και είναι πιο συχνά στη μαύρη φυλή. Κάποια μεγαλώνουν γρήγορα, άλλα μένουν σχεδόν σταθερά. Μπορεί να υποστούν εκφύλιση και να προκαλούν πόνο ή να αρχίσουν να αποτιτανώνονται.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικά. Συχνά συμπτώματα που εξαρτώνται από το μέγεθος αλλά κυρίως από τη θέση τους είναι:
- Αίσθημα βάρους
- Πόνος, ή πόνος στη σεξουαλική επαφή
- Πολύ αίμα στην περίοδο ή μεγάλη διάρκεια περιόδου
- Συχνοουρία
- Δυσκολία στην αφόδευση
- Αντανακλαστικός πόνος στην πλάτη ή στο πόδι
- Προβλήματα στην εγκυμοσύνη
Η αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι από απλή παρακολούθηση μέχρι χειρουργική αφαίρεση, ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς , τα κλινικά συμπτώματα από τα ινομυώματα και το μέγεθός τους. Η λαπαροσκοπική αφαίρεση τους είναι λιγότερο επεμβατική, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και με μια μόνο μέρα νοσηλεία στην κλινική.